A A A

Republica Moldova - partener asociat GAPP JOINT ACTION

Inițiativa Comună GAPP (GAPP Joint Action) are drept scop facilitarea dezvoltării unei abordări comune optime de autorizare a proceselor de preparare a sângelui, țesuturilor și celulelor în țările partenere. Acțiunile comune reprezintă un instrument de finanțare în cadrul celui de-al treilea EU Health Programme 2014-2020. În programul GAPP JA participă 25 parteneri din UE și non-UE.

Principalele obiective GAPP sunt:

1) sporirea consecvenței și eficacității activităților de reglementare ale autorităților competente prin armonizarea instrumentelor procedurilor de autorizare a proceselor de preparare în cadrul unităților de sânge și țesuturi la nivelul UE.

2) dezvoltarea unui model conceptual pentru o platformă europeană de partajare a cunoștințelor care să poată susține CAs în evaluarea noilor procese de pregătire a produselor

3) dezvoltarea unei rețele internaționale de experți care să poată oferi suport CAs în evaluarea noilor procese de pregătire a produselor, instruiți prin Acțiunea Comună

Semnarea Acordului de colaborare trilateral dintre Agenţia de Biomedicină din Paris, Franţa, Agenţia de Transplant a Republicii Moldova şi Ambasada Franţei la Chişinau

Republica franceză va contribui la dezvoltarea domeniului transplantului în țara noastră

Republica franceză va contribui la dezvoltarea domeniului transplantului în țara noastră

La data de 30 noiembrie 2017, ora 11:00, în incinta Agenției de Transplant, str. N. Testemițanu 29, va fi semnat un acord de colaborare trilateral dintre Agenţia de Biomedicină din Paris, Franţa, Agenţia de Transplant a Republicii Moldova şi Ambasada Franţei la Chişinau prin care se va asigura continuitate relațiilor de cooperare moldo-franceze în dezvoltarea domeniului transplantului în țara noastră.
Semnarea acestui Acord va impulsiona cooperarea între ţări și va permite organizarea unor misiuni ale experţilor francezi în Moldova, stagii şi invitaţii în Franţa pentru personalul implicat în activităţi de transplant din țara noastră.
La fel profesioniştii din Republica Moldova vor participa la seminare de formare, vor primi suport privind dezvoltarea unor proiecte în domeniul transplantului în ţara noastră.
Colaborarea cu Agenţia de Biomedicină din Franţa a început în anul 2004, când s-a inițiat procesul de elaborare a unor reglementări în domeniul transplantului, inițiativă, abordată în cadrul Consiliului Europei, care a avut ca finalitate adoptarea în anul 2008 a legii privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane şi crearea Agenţiei de Transplant în 2010.
Ulterior în aprilie 2011 a fost semnat primul acord de cooperare pe o perioadă de trei ani între Agenţia de Transplant şi Agenţia de Biomedicină.
În anul 2014 instituţiile au continuat colaborarea prin semnarea unui acord pe următorii trei ani. Ca rezultat au fost instruiţi circa 200 de profesionişti din Republica Moldova, au fost organizate peste douăzeci de misiuni de evaluare cu participarea experţilor francezi. Totodată, coordonatori de transplant, medici de terapie intensivă, anesteziologi, chirurgi, clinicieni și laboranți au efectuat în jur de 30 de vizite de studii și stagii de formare profesională, a fost acordat suport în domeniul transplantului renal, transplantului hepatic, al Băncii de Ţesuturi Umane, au fost elaborate un şir de proceduri standard de operare.
Menţionăm ca până în prezent au fost semnate două acorduri de cooperare cu Republica franceză în domeniul susţinerii activităţilor de transplant în ţara noastră.

Vizita de Evaluare a Proiectului TWINNING ,,Consolidarea Agenției de Transplant din Republica Moldova și armonizarea legislativă în sfera calității și siguranței substanțelor de origine umană"

În perioada 24-26 octombrie 2017, în Republica Moldova s-a desfășurat Vizita de Evaluare a Proiectului TWINNING ,,Consolidarea Agenției de Transplant din Republica Moldova și armonizarea legislativă în sfera calității și siguranței substanțelor de origine umană", care a avut drept scop evaluarea punerii în aplicare a recomandărilor experților Twinning.
Experții internaționali: Augusto Lauro, chirurg transplantolog, Spitalul Universitar Saint Orsola, Bolonia, Italia; Karim Laouabdia-Sellami, vicedirector general, Direcția Medicală și Științifică, Agenția de Biomedicină, Franța; Patricia Sanchez Rico, coordonator de transplant, Spitalul Moises Broggi, Sant Joan Despi, Spania au avut mai multe vizite de lucru la instituțiile implicate în activități de transplant, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ambasada Franței și la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
La vizita au participat colaboratorii Agenţiei de Transplant, coordonatorii de transplant din cadrul Institutului de Medicină Urgentă și Spitalului Clinic Municipal “Sfînta Treime”, persoanele responsabile de activități de transplant din cadrul Spitalului Clinic Republican, colaboratorii Băncii de țesuturi umane.

DISPOZITIA Agenției de Transplant Nr. 37 din 09 octombrie 20l7 Cu privire la organizarea și desfășurarea vizitei de Evaluare a Proiectului Twinning ,,Consolidarea Agenției de Transplant"

DISPOZITIA Agenției de Transplant Nr. 37 din 09 octombrie 20l7
Cu privire la organizarea și desfășurarea vizitei de Evaluare a Proiectului Twinning ,,Consolidarea Agenției de Transplant"

12 – 13 decembrie 2013

12 – 13 decembrie 2013, Iaşi, România - Vizita de studiu în cadrul Spitalului Clinic Dr. „C.I. Parhon” în scopul unui schimb de experienţă în domeniul organizării transplantului de rinichi. Participant – Igor Codreanu, director, Agenţia de Transplant.

 

21 – 24 noiembrie 2013

21 – 24 noiembrie 2013,Sydnei, Uniunea Australiană - Participare la lucrările Congresului Societăţii Internaţionale de Donare de Organe (ISODP).Participant – Igor Codreanu, director, Agenţia de Transplant.

10 – 11 octombrie 2013

10 – 11 octombrie 2013,Bruxelles, Regatul Belgiei - Participare la lucrările Comitetului European în domeniul Transplantului de Organe (CD-P-TO) a Consiliului Europei.Participant – Igor Codreanu, director, Agenţia de Transplant.

30 septembrie – 04 octombrie 2013

1.    30 septembrie – 04 octombrie 2013, Antalia, Republica Turcia - Participare la al IV-lea Congres Euroasiatic de Hematologie. Participant – Grigore Romanciuc, vicedirector, Agenţia de Transplant.

30 septembrie – 04 octombrie 2013

1.    30 septembrie – 04 octombrie 2013,Bruxelles, Regatul Belgiei - Reuniunea internaţională cu genericul: European Research Council ethics screening meeting.Participant – Igor Codreanu, director, Agenţia de Transplant.

Pages

EDQM
GAPP