A A A

Proiecte, stagieri 2010

 

1.      Atelier de lucru cu tematica “Aspectele legislative, organizationale si economice ale donarii si transplantarii de organe, tesuturi si celule de origine umana” (TAIEX INT MARKT 42651) 30 septembrie - 1 octombrie 2010, Chisinau, R. Moldova. Obiectivul principal al seminarului - informarea / instruirea participantilor cu privire la punctele-cheie de dezvoltare a Agentiei de Transplant, precum si masurile necesare pentru aplicarea progresiva.

 

2.       Vizita de studii cu privire la dispozitiile Directivei 2010/45/EU privind standardele de calitate si securitate referitoare la organele umane destinate transplantului (TAIEX INT MARKT IND/STUD 43847) 07-11 martie 2011, Madrid, Spania. Participanti – Igor Codreanu, director, Agentia de Transplant; Sergiu Gaibu, sef Directie Transplantologie, Agentia de Transplant; Andrei Uncuta, vicedirector, IMSP Institutul de Neurologie si Neurochirurgie.

 

3.       Vizita expertilor: Dr. Rosana Maria Cristina Turcu, Coordonator de transplant, Agentia Nationala de Transplant, Romania, Dr. Martine Lassalle ep Chatelut, Responsabil de Banca de tesuturi din Tuluz, Agentia de Biomedicina, Franta, privind instituirea primei Bancii de Tesuturi in R. Moldova (TAIEX INT MARKT IND/EXP 44930) 11-15 aprilie 2011, Chisinau, R. Moldova. Scopul principal al misiunii expertilor - oferirea asistentei pentru instituirea primei Bancii de Tesuturi in Republica Moldova in conformitate cu dispozitiile Directivelor UE 2004/23/CE, 2006/17/CE si 2006/86 / CE.

 

4.      Proiectul TAIEX Rq 17185 preconizat pentru luna februarie 2012. Proiectul este preconizat pentru instruirea coordonatorilor de transplant din Republica Moldova. – „training of transplant coordinators trainers”. Sunt aşteptaţi doi coordonatori de transplant – Dl Michel Videqoc şi Jean Noel le Sant.

 

 

 

În rândul activităţilor AT se înscrie la fel şi participarea pentru proiectul TICA susţinut de guvernul Turciei şi a proiectului CUSANONE susţinut de guvernul Japoniei.

 

În încheiere subliniem importanţa aprobării de către Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova a proiectului TWINING. Acest proiect este îndreptat nemijlocit pentru susţinerea Agenţiei de Transplant şi este foarte important dat fiind faptul posibilităţii elaborării unei strategii de dezvoltare a AT şi a activităţilor în transplant de lungă durată.

 

 

EDQM
GAPP